Frågor & Svar

Vi tror att du har mängder av frågor och funderingar. Nedan besvarar vi en del av dem, men hör gärna av dig på telefon eller mail om det är något särskilt du funderar på.

Här hittar du våra kontaktuppgifter.

3) Ombord.png

Gäster och besättning delas in i vaktlag. Du deltar i både segling och navigation så långt du är intresserad. Om vädret tillåter och vi är utomskärs, får du också chansen att lära dig ta solhöjder med sextanten.

Vi hjälps även åt med disk och du kommer att få hjälpa kocken med matlagning. Så gott som varje kryssning kommer att innehålla nattsegling, där du är aktiv om du tycker att det känns kul. Du bor enkelt men bra i en två- eller fyrabäddshytt. Vissa hytter har egen dusch, men inte alla. Innan du mönstrar av städar vi båten tillsammans.

Nedan följer svar på några av de frågor som vi tror att du har:


Vad händer ombord under en segling?

Som gäst blir du indelad i vaktlag – om du vill. Det innebär att du arbetar tillsammans med reskamrater och besättning. Vakternas längd varierar beroende på om vi ska segla långt eller inte. Under transportseglingarna går alla fyratimmars-vakter, under en sjunätters segling är det troligare att vakterna är en timme.

Under säsongen 2018 gjorde vi reseberättelser från våra seglingar – i filmformat. På Facebook hittar du fler filmer. Länken nedan går till en av seglingarna i Lofoten.

Vad ingår i priset?

Priset för våra seglatser innefattar helpension, det vill säga frukost, lunch och middag. Vill du ha alkohol måste du dock ta med den själv, eftersom Get the Horizon inte har utskänkningstillstånd.

Du betalar själv din resa till och från båten.

Priset innefattar även Get the Horizons resegaranti, som innebär att du får dina pengar tillbaka om resan inte kan genomföras.

Vilka förkunskaper krävs? 

Du behöver inga förkunskaper för att segla med Get the Horizon. Sedan väljer du själv hur mycket kunskap du vill ha med dig när du går av fartyget. Om du är intresserad finns alla chanser till förkovring och fördjupning, både vad gäller segling och navigation.

Kan jag ta Förarintyg och Kustskepparn ombord? 

Ja! Nu kan du utbilda dig ombord. Get the Horizon har inlett ett samarbete med Sjöskolan, som innebär att du kan ta Förarintyg och Kustskepparn ombord.

Om du bokar en resa med oss, betalar du bara 950 kr extra för att få kursbok, sjökort och utbildning. Sjöpraktiken får du på köpet under din segling. (Gäller inte helgseglingarna.)

För att få gå Kustskepparn, måste du först ha Förarintyg, men ombord får du båda utbildningarna i ett. Du behöver således inga förkunskaper alls. Priset är dock detsamma även om du bara väljer en av utbildningarna.

Provet skriver du sedan hos Sjöskolan Göteborg, ombord deras pråm, som ligger vid Klippan, eller på Sjöskolan Beckholmen Stockholm. Du betalar då 450 kr till examensförrättaren. Om du inte har Förarintyg sedan tidigare, måste du skriva båda proven och betalar då två examensavgifter.

Är du intresserad av utbildningen? Då uppskattar vi om du hör av dig via mail eller telefon, så att vi tar med tillräckligt många kurspaket när vi lämnar Göteborg. Du betalar sedan mot faktura eller med swish när du kommit ombord.

Läs mer om utbildningarna på nfb eller Sjöskolans hemsidor. 

Maila till dan@GetTheHorizon.com eller ring på 072 561 11 66.

Hur förbereder jag mig / packar inför resan?

En bra resa början innan den börjar och slutar efter att den har slutat. Vi tycker bara att det är trevligt om du ringer eller kommer och besöker oss. Alldeles oavsett om du bokat en resa eller inte.

Eftersom vi producerar filmer om våra seglingar kommer du också att få ett fint semesterminne som du kan dela med dina vänner på Facebook.

Ta INTE med
sängkläder, flytväst eller stövlar för det finns ombord

Ta med
pass, badkläder, varma kläder, regnställ, innetofflor, handduk, necessär, fiskeutstyr (en del finns), den alkohol du vill dricka.

 Kan jag boka hela fartyget?

Ja, du kan boka Bishop’s Horizon helt för dig själv. Antingen på en av våra seglatser, eller utanför vår säsong. Det bästa är om du ringer eller mailar, så kan vi resonera oss fram till exakt hur du vill ha det.

Dan: 072 561 11 66 dan@GetTheHorizon.com
Frida: 076 250 29 96 frida@GetTheHorizon.com

DSC00325.JPG

Fartygsdata Bishop’s Horizon

Bramsegelskonaren Bishop’s Horizon är en 119 år ung skönhet, som byggdes vid JJ Pattje & Zoons varv i Waterhuisen, Holland, år 1900.

Hennes längd inklusive klyvarbom är 33 meter, vid vattenlinjen strax under 24. Hon är 5.50 meter bred och har ett djupgående på två meter. Hon har stålskrov och en Volvo Penta 200 HP / 147 kW.

Hur bor jag ombord?

Du bor enkelt men bra i en två- eller fyrabäddshytt. Hytterna Alpha, Bravo och Charlie har egen dusch och toalett, hytterna Delta och Echo har det inte.

ALPHA  är en fyrabäddshytt med egen dusch och toalett.

ALPHA är en fyrabäddshytt med egen dusch och toalett.

BRAVO + CHARLIE  är tvåbäddshytter med egen dusch och toalett.

BRAVO + CHARLIE är tvåbäddshytter med egen dusch och toalett.

DELTA + ECHO  är tvåbäddshytter utan egen dusch och toalett.

DELTA + ECHO är tvåbäddshytter utan egen dusch och toalett.

Segelforing.png

Vad heter seglen?

1) Jagare
2) Yttre klyvare
3) Inre klyvare
4) Bramsegel
5) Märs
6) Bredfock
7) Stängstagsegel
8) Gaffelfock
9) Toppsegel
10) Stor

Bishop’s Horizons seglingsegenskaper är goda. Hon är lätt och seglar fint i både svag och hård vind. Dock har hon en mycket liten köl (djupgående 2 meter), vilket gör att hon får stor avdrift när vi kryssar. Därför går vi helst för maskin när vi har motvind.

Har Get the Horizon resegaranti?

Precis som alla resebyråer i Sverige är Get the Horizon skyldiga att lämna resegaranti. Detta betyder i praktiken att vi har låst en fastställd summa pengar på ett bankkonto, som enbart är till för regniga dagar. Om vi – Gud förbjude – inte kan genomföra en resa som planerat, innebär resegarantin att du som kund ska få pengarna tillbaka. 

Hur ser Get the Horizons resevillkor ut?

Get the Horizon har genom Kammarkollegiet fastställt sina egna, unika resevillkor. Men det låter märkvärdigare än det är. Det finns ett standardavtal mellan Researrangörsföreningen i Sverige och Konsumentverket, som utgör bas för alla svenska resebyråers villkor.

Med detta avtal som grund har vi gjort några små justeringar. Vi har på vissa ställen betonat att vi är extremt väderberoende. Men vi har på ett annat ställe satt snällare villkor än vad som är standard: hos oss kan du avbeställa en resa bara en vecka innan avgång och ändå få pengarna tillbaka.

Seglar vi en förutbestämd rutt?
Vad händer om vi får dåligt väder?

Inför varje segling har vi gjort en ruttplanering, som innefattar varje natthamn. Denna hittar du nederst bland informationen om varje segling. Men i slutändan är det alltid vädret som bestämmer. Trots att vindarna är stabila över hela Norden, sommartid, kan vädret tvinga oss att ändra i programmet. Vid hårdare vind än 12 m/s lämnar vi inte kaj.

Vi har seglat Bishop’s Horizon i fem meter höga vågor och vindar gränsande till storm och hon har svarat bra på sjön. Fartyget är kraftigt överriggat, vilket innebär att vi har möjlighet att göra fart även i mycket svag vind. Blåser det hårt tar vi ner och revar segel så att vi använder mindre segelyta.

Eftersom Bishop’s Horizon har ett ovanligt litet djupgående, bara 2.0 meter, får hon stor avdrift vid kryss. Därför väljer vi oftast att gå för maskin om vi har motvind.

Kommer jag att bli sjösjuk?

Om en seglare blir sjösjuk eller inte är helt individuellt. Det är obehagligt, men inte det minsta farligt. Och bäst av allt: det går över.

Fenomenet beror på att synintrycken och balansintrycken inte stämmer överens. Därför är det bäst att vara på däck och fästa ögonen på horisonten eller att vara under däck och blunda.

Det går att medicinera mot sjösjuka, och då bör man göra det ett par timmar innan. Ombord har vi Postafen, om du föredrar något annat föreslår vi att du tar med det själv.

Vi vill också nämna att Bishop’s Horizon rör sig trevligt och mjukt i sjön. Motorfartyg ”kränger” ju från sida till sida vid hård sjö, något som segelfartyg inte gör, eftersom seglen stabiliserar fartyget. Dock ”stampar” segelfartyg, precis som även motorbåtar gör, vilket betyder att de rör sig upp och ner i långskeppsled. Detta upplevs inte alls som lika obehagligt.

Slutligen vill vi också säga att vi agerar försiktigt. Om det blåser mer än 12 m/s lämnar vi inte kaj.

Varför vill ni veta vilka mediciner jag tar?

Kapten på Bishop’s Horizon, och i viss mån även besättningen, ansvarar för alla gästers säkerhet ombord. Vi tar den uppgiften på allvar, och det betyder att vi hoppas på det bästa, men räknar med det värsta. Vi måste alltid vara förberedda på att en gäst råkar illa ut. 

I ett sådant läge är det helt avgörande att känna till om en gäst medicinerar, både för vår egen del, men även för att det är viktigt att rapportera om vi talar med JRCC (sjöräddningen). Både Frida och Dan har genomgått utbildningarna Medical First Aid samt Medical Care.

Säljer Get the Horizon alkohol ombord?

Nej, vi säljer ingen alkohol. Det du vill bruka måste du ta med dig själv. Vår alkoholpolicy är enkel: till sjöss dricker vi inte, i hamn går det fint. Tänk dock på att alkoholpriserna i Norge är chockerande höga. Här kan du läsa mer om hur mycket du får ta med dig in i Norge.

Kan jag besöka fartyget innan min resa?

Måndag 6 maj lämnar vi Göteborg och sträckseglar upp till Bodø. Men innan dess ligger vi vid Pir 5 i Eriksberg, Göteborg. Nu under våren är vi sysselsatta med underhållsarbete, men du är alltid välkommen att hälsa på. Ring först, så att du vet att vi är ombord.

Dan: 072 561 11 66
Frida: 076 250 29 96

Vilka åldrar är välkomna ombord?

Vi är stolta över att kunna säga att alla åldrar är välkomna ombord. Vi har hittills haft gäster mellan 22 och 83 års ålder. Dock tar vi inte emot gäster under 18 år utan att de har sällskap som ansvarar för dem. 

Om du är osäker på om du kan ta med ditt barn – ring oss så resonerar vi om saken. Det främsta problemet är inte säkerhet, utan att vissa barn kan ha svårt att anpassa sig till det lugna tempot ombord.

Hur hittar jag till fartyget?

Resorna som utgår från Göteborg börjar och slutar vid vår hemmahamn, Pir 5 i Eriksberg. Under varje sådan segling länkar vi till en karta från google maps. 

Vi kommer även att ha en fast hamn i Bodø, som vi länkar till på google maps. I Bodø ligger vi förtöjda mindre än en kilometer från tågstationen.

I vissa hamnar ligger vi bara en gång under sommaren, och då lägger vi upp en likadan länk senast ett dygn i förväg.

Du står själv för resan till och från fartyget. 

Hur bokar / betalar jag?

Vi på Get the Horizon har byggt vårt eget bokningssystem, helt anpassat efter våra seglatser. Under varje presentation av en segling här på hemsidan hittar du länkar med texten BOKA. 

Där fyller du i namn och persondata för samtliga som ska segla. Du väljer vilken koj du ska sova i, samt om du vill betala 500 kr för avbeställningsskydd. Du uppger om du har särskilda matpreferenser, samt vilken medicin du eventuellt äter.

Du avslutar din bokning med att betala resan. Vi samarbetar med Payson, som sörjer för god säkerhet online.

Vilka står bakom Get the Horizon?

Get the Horizon AB är en ny resebyrå som ägs och drivs av Frida Berglund och Dan Fors.

Båda innehar sjökaptensexamen efter fyra år på universitet – Frida pluggade på Linnéuniversitetet i Kalmar och Dan på Chalmers i Göteborg.